Skötselråd

Bröstvårta (Läktid: 3-18 månader)

Din nygjorda piercing läker inte av sig själv! 95 % av jobbet hänger på att du sköter om dig som du ska. Det är helt upp till dig hur fort din piercing läker. Du kan förebygga en infektion och få en snabbare läkningstid genom att hålla en näringsrik diet. Komplettera gärna detta med någon form av multivitamintablett som innehåller zink, Mineraler,samt C-vitamin.

Läkning och hälsa går hand i hand.

Tvätta din nytagna piercing 3-6 gånger om dagen med t.ex. holy water eller annan antiseptisk lösning. Tag bort eventuella skorpor och förhårdnader som har uppkommit på smycket. Skorpor på huden ska du inte skrapa bort, de ska falla bort av sig själva under tvätten. Undvik starkt parfymerade tvålar och dylikt.

Observera att det inte får finnas någon skorpa på smycket som kan åka in i hålet. Vidrör ALDRIG din nya piercing/hål med smutsiga eller otvättade händer. Låt inte heller andras kroppsvätskor komma i kontakt med piercingen innan såret är fullständigt läkt. Undvik spetsbehåar eller andra plagg som kan skava och irritera under läketiden. Sov på rygg eller på sidan för inte irritera piercingen. Undvik att bada/basta de första 3 veckorna, solarium i 3 månader. Byt smycket tidigast efter 12-18 veckor om allt ser bra ut.

Dermal Achor/Skin Diver (Läktid: 2—6 månader)

Din nygjorda piercing läker inte av sig själv! 95 % av jobbet hänger på att du sköter om dig som du ska. Det är helt upp till dig hur fort din piercing läker. Du kan förebygga en infektion och få en snabbare läkningstid genom att hålla en näringsrik diet. Komplettera gärna detta med någon form av multivitamintablett som innehåller zink, Mineraler samt C-vitamin.

Läkning och hälsa går hand i hand.

Vidrör ALDRIG din nya Dermal Anchor med otvättade händer.
De första dagarna ska du använda en kompress för att skydda din Dermal Anchor. Tänk på att din DA är extra känslig den första tiden, och det är därför viktigt att du skyddar den från att fastna i kläder och undvik stötar mot smycket. Spraya med Holy water 4-6ggr/dag eller dränk en bomullspad med koksaltlösning morgon och kväll. Bada inte på 3 veckor. Sola inte i solarium på 3 månader. För tidigt byte av smycket är inte att rekommendera, vänta minst två månader innan byte.
Det förkommer att kroppen stöter ut smycket, det finns tyvärr inget man kan göra åt detta.

 

Intimpiercing (Läktid: 4 veckor — 6 månader)

Din nygjorda piercing läker inte av sig själv! 95 % av jobbet hänger på att du sköter om dig som du ska. Det är helt upp till dig hur fort din piercing läker. Du kan förebygga en infektion och få en snabbare läkningstid genom att hålla en näringsrik diet. Komplettera gärna detta med någon form av multivitamintablett som innehåller zink, Mineraler samt C-vitamin.

Läkning och hälsa går hand i hand.

Vidrör ALDRIG din nya piercing/hål med otvättade händer. Tvätta din piercing med någon mild oparfymerad lösning under första veckorna t. ex. Lactacyd, koksalt eller din egen urin. Tag bort eventuella skorpor och förhårdnader på smycket. Skorpor på huden ska du inte skrapa bort, de ska falla bort av sig själva under tvätten. Tänk på att det inte får finnas någon skorpa på smycket som kan åka in i hålet.

Undvik starkt parfymerade tvålar, alltför åtsittande kläder samt sexuell kontakt de 4 första veckorna, beroende på placeringen på smycket. Låt inte heller andras kroppsvätskor komma i kontakt med piercingen innan såret är fullständigt läkt.

Bada/basta inte på 3 veckor. Sola inte i solarium på 3 månader.
Drick ingen alkohol på en vecka.

Läpp, Labrett, Mouche & Medusa (Läktid: 6-8 veckor)

Din nygjorda piercing läker inte av sig själv! 95 % av jobbet hänger på att du sköter om dig som du ska. Det är helt upp till dig hur fort din piercing läker. Du kan förebygga en infektion och få en snabbare läkningstid genom att hålla en näringsrik diet. Kompletera gärna detta med någon form av multivitamintablett som innehåller zink, Mineraler, samt C-vitamin.

Det är viktigt att du minskar intaget av varma drycker, kryddstark mat, tobak, alkohol och allt annat som kan irritera din mun under läkningstiden. Undvik helst allt detta under de första 10 dagarna. Läkning och hälsa går hand i hand. Tvätta din nytagna piercing 3-6ggr om dagen utvändigt  och invändigt med Holy Water eller skölj med annan antiseptisk lösning lämplig för mun och rengör med en tops på utsidan . Tag bort eventuella skorpor och förhårdnader som har uppkommit på smycket. Skorpor på huden ska du inte skrapa bort, de ska falla bort av sig själva under tvätten.

Skölj alltid med vatten i 30-60 sekunder efter måltid, intag av dryck, rökning etc. Undvik starkt parfymerade tvålar och dylikt i ansiktet. Vidrör ALDRIG din piercing med smutsiga eller otvättade händer. Låt inte heller andras kroppsvätskor komma i kontakt med piercingen innan såret är fullständigt läkt, blöta pussar m.m. Undvik bad och bastu de första 3 veckorna och solarium i 3 månader.
Byt smycket tidigast efter 6-8 veckor om allt ser bra ut.

Näsa och Septum (Läktid: 6-8 veckor)

Din nygjorda piercing läker inte av sig själv! 95 % av jobbet hänger på att du sköter om dig som du ska. Det är helt upp till dig hur fort din piercing läker. Du kan förebygga en infektion och få en snabbare läkningstid genom att hålla en näringsrik diet. Komplettera gärna detta med någon form av multivitamintablett som innehåller zink, samt C-vitamin.

Läkning och hälsa går hand i hand.

Tvätta din nytagna piercing  med holy water spray 3-6 ggr om dagen eller med annan lämplig antiseptisk lösning med en tops. Tag bort eventuella skorpor och förhårdnader som har uppkommit på smycket. Skorpor på huden ska du inte skrapa bort, de ska falla bort av sig själva under tvätten. Undvik starkt parfymerade tvålar, smink och dylikt.

Observera att det inte får finnas någon skorpa på smycket som kan åka in i hålet. Vidrör ALDRIG din nya piercing/hål med smutsiga eller otvättade händer. Låt inte heller andras kroppsvätskor komma i kontakt med piercingen innan såret är fullständigt läkt. En septum piercing är svår att få rak. Näsan svullnar olika mycket på varje sida av hudväggen så piercingen kan se väldigt sned ut den första veckan. Byt smycket  efter ca 8 veckor, om allt ser bra ut

Din nygjorda piercing läker inte av sig själv! 95 % av jobbet hänger på att du sköter om dig som du ska. Det är helt upp till dig hur fort din piercing läker. Du kan förebygga en infektion och få en snabbare läkningstid genom att hålla en näringsrik diet. Komplettera gärna detta med någon form av multivitamintablett som innehåller zink, Mineraler, samt C-vitamin.

Läkning och hälsa går hand i hand.

Tvätta din nytagna piercing 3-6  gånger om dagen med t.ex: Holy water. Skölj bort eventuella skorpor och förhårdnader som har uppkommit på smycket. Skorpor på huden ska du inte skrapa bort, de ska falla bort av sig själva under tvätten. Undvik starkt parfymerade tvålar och dylikt. Observera att det inte får finnas någon skorpa på smycket som kan åka in i hålet. Vidrör ALDRIG din nya piercing/hål med smutsiga eller otvättade händer. Låt inte heller andras kroppsvätskor komma i kontakt med piercingen innan såret är fullständigt läkt. En navelpiercing kan börja vandra, undvik höga byxor och stora bälten som kan skava och irritera under läktiden. Sov på rygg eller på sidan för inte irritera piercingen. Undvik att bad/bastu de första 3 veckorna, solarium i 3 månader. Byt smycke tidigast efter 12 veckor, om allt ser bra ut.

 

Ögonbryn (Läktid: 3-12 månader

Din nygjorda piercing läker inte av sig själv! 95 % av jobbet hänger på att du sköter om dig som du ska. Det är helt upp till dig hur fort din piercing läker. Du kan förebygga en infektion och få en snabbare läkningstid genom att hålla en näringsrik diet. Komplettera gärna detta med någon form av multivitamintablett som innehåller zink, Mineraler, samt C-vitamin.

Läkning och hälsa går hand i hand.

Tvätta din nytagna piercing 3-6 gånger om dagen med Holy water eller antiseptisk lösning med en tops. Tag bort eventuella skorpor och förhårdnader som har uppkommit på smycket. Skorpor på huden ska du inte skrapa bort, de ska falla bort av sig själva under tvätten.Undvik starkt parfymerade tvålar och dylikt. Observera att det inte får finnas någon skorpa på smycket som kan åka in i hålet.
Vidrör ALDRIG din nya piercing/hål med smutsiga eller otvättade händer. Låt inte heller andras kroppsvätskor komma i kontakt med piercingen innan såret är fullständigt läkt. Bada inte de först 3 veckorna, sola inte solarium på 3 månader från det att du har piercat dig. Byt smycket tidigast efter 12 veckor, om allt ser bra ut.

Tragus, Övre öra, Industrial, Conche, Rook och Helix (Läktid: 3-12 månader)

Din nygjorda piercing läker inte av sig själv! 95 % av jobbet hänger på att du sköter om dig som du ska. Det är helt upp till dig hur fort din piercing läker. Du kan förebygga en infektion och få en snabbare läkningstid genom att hålla en näringsrik diet. Komplettera gärna detta med någon form av multivitamintablett som innehåller zink, Mineraler, samt C-vitamin.

Läkning och hälsa går hand i hand.

Tvätta din nytagna piercing  med holy water spray 3-6 gånger om dagen eller  med Antiseptisk lösning med en tops. Tag bort eventuella skorpor och förhårdnader som har uppkommit på smycket. Skorpor på huden ska du inte skrapa bort, de ska falla bort av sig själva under tvätten. Undvik starkt parfymerade tvålar, mössor, hårspray och dylikt. Observera att det inte får finnas någon skorpa på smycket som kan åka in i hålet. Vidrör ALDRIG din nya piercing/hål med smutsiga eller otvättade händer. Låt inte heller andras kroppsvätskor komma i kontakt med piercingen innan såret är fullständigt läkt. Undvik att bada de första 3 veckorna, solarium i 3 månader.
Byt smycke tidigast efter 10– 12 veckor, om allt ser bra ut.

 

Tunga (Läktid: 4-6 veckor)

Din nygjorda piercing läker inte av sig själv! 95 % av jobbet hänger på att du sköter om dig som du ska. Det är helt upp till dig hur fort din piercing läker. Du kan förebygga en infektion och få en snabbare läkningstid genom att hålla en näringsrik diet. Komplettera gärna detta med någon form av multivitamintablett som innehåller zink, Mineraler, samt C-vitamin.

Läkning och hälsa går hand i hand.

Det är viktigt att du minskar intaget av varma drycker, kryddstark mat, tobak, alkohol och allt annat som kan irritera din mun under läkningstiden. Undvik helst allt detta under de första 10 dagarna. Efter att du gjort din piercing: Lägg IS i munnen, utan att suga på den, för att minska svullnaden. Drick gärna isvatten, och kyl din tunga för att minimera svullnad. Använd Holy water spray 4-6 ggr/dagen eller skölj munnen med en antiseptisk munskölj, två gånger om dagen. Skölj alltid med vatten i 30-60 sekunder efter måltid, intag av dryck, rökning etc. Undvik oral kontakt (blöta pussar etc.) under läktiden eftersom detta kan orsaka infektion.En tungpiercing läker bäst med en stav (barbell) som är längre än tjockleken på tungan. När din piercing är läkt efter ca: 4 veckor så är det viktigt att du byter till en stav i lämplig längd som passar din tunga (vanligast är 12 mm – 16 mm).

Upp

Skapad av Runda Kanter